Glutenallergie

Glutenallergie is een zeldzame allergie tegen één of meerdere eiwitten van het gluten-complex in granen. De verschijnselen zijn gelijk aan die van andere voedselallergieën.

 

Een duidelijke glutenallergie die al op jonge leeftijd wordt ontdekt, is wel lastig voor het kind, maar schept in ieder geval een beetje duidelijkheid. Kinderen met een diagnose hebben de kans om tal van ziekten te vermijden.

Veel volwassenen en kinderen met allerlei klachten merken vaak dat zij brood niet goed verdragen. Wanneer dit niet wordt aangetoond, is het moeilijk voor men zich levenslang te beperken tot een absoluut gluten vrij dieet.

Wanneer mensen met een niet aangetoonde glutenallergie toch brood eten, neemt op de kans het ontstaan van op kanker, dementie en onvruchtbaarheid toe.

Een glutenvrij dieet kan de neurologische problemen doen afnemen, maar dat is niet altijd het geval. Van de 26 coeliakie patiënten die neurologische problemen hadden en die glutenvrij aten, hadden nog 9 personen nog steeds klachten na het weglaten van gluten. Gevoel en vibratie waren verminderd in de armen of benen. (46). Hun pijngrens was hoger en de EMG´s vertoonde afwijkingen.

Ook een glutenvrij dieet kan vitamine tekorten veroorzaken. Coeliakie patiënten bleken hoger homocysteine gehaltes te hebben, in 37% was het foliumzuur gehalte van het bloed te laag en bij 20% het pyridoxaal-5-fosfaat gehalte (10).

 

 

In deze voedingsmiddelen zitten gluten.

  •      Tarwe;
  •      Rogge;
  •      Gerst;
  •      Haver;
  •      Meel; 
  •      Tarwemeel;
  •      Griesmeel
  •      Tarwemeel;
  •      Bulgur;
  •      Seitan;
  •      Graankiemen;
  •      Graankorrels;
  •      Graanvlokken;
  •      Roggemeel;
  •      Roggebloem;
  •      Havermout;
  •      Havervlokken;
  •      Havermeel;
  •      Gort;
  •      Gerstemoutbloem;
  •      Parelgort;
  •      Grutten;
  •      Spelt (wilde tarwe);
  •      Spelt;
  •      Mout;